Euro 2016 Ιστορία

Euro 1964: Το πρώτο της Ισπανίας

Το… στέμμα στην Ισπανία, που φιλοξένησε το Euro 1964, παρέδωσε η κάτοχος του τροπαίου, Σοβιετική Ένωση, ενώ άνευ αγώνος αποκλεισμό από την τελική φάση της διοργάνωσης υπέστη Ελλάδα.

Το πρώτο από τα τρία της τρόπαια κατέκτησε στο Euro 1964 η κάτοχος του τίτλου, Ισπανία, στην παρθενική της παρουσία σε τελική φάση, στο δεύτερο τουρνουά που πραγματοποιήθηκε και το οποίο διοργάνωσε η ίδια. Τα τέσσερα παιχνίδια που διεξήχθησαν 17, 20 και 21 Ιουνίου μοιράστηκαν σε «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και «Καμπ Νου».

Η Ελλάδα αποκλείστηκε στα προκριματικά, στα οποία πήραν μέρος συνολικά 26 ομάδες, καθώς αρνήθηκε να αντιμετωπίσει την Αλβανία με την οποία ήταν επίσημα σε εμπόλεμη κατάσταση, ενώ τη γειτονική χώρα άφησε εκτός συνέχειας στην επόμενη φάση η Δανία.

Αρχικά, η «φούρια ρόχα» απέκλεισαν την Ουγγαρία, βρίσκοντάς τα σκούρα, καθώς νίκησε με 2-1 στην παράταση. Ο Περέδα άνοιξε το σκορ στο 35’ και ο Μπένε απάντησε στο 84ο λεπτό. Τη λύση και την πρόκριση έδωσε ο Αμάνσιο με το γκολ που σημείωσε στο 112’. Στο τελικό συνάντησαν τη Σοβιετική Ένωση που είχε κατακτήσει το πρώτο Euro και έφθασε στον τελικό και πάλι, αφήνοντας εκτός αυτήν τη φορά τη Δανία με το υπέρ της 3-0 (19’ Βορονίν, 40’ Πονεντέλκιν, 87’ Ιβάνοφ).

Ο τελικός της Μαδρίτης, στον οποίο βρέθηκαν σχεδόν 80 χιλιάδες θεατές ήταν συναρπαστικός και η Ισπανία επικράτησε 2-1, με την τότε κάτοχο του τίτλου να της βάζει δύσκολα στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Ο Περέδα σκόραρε και πάλι, κάνοντας το 1-0 στο 6’, αλλά ο Κουσαίνοφ έφερε το ματς στα ίσα δύο λεπτά αργότερα. Ο Μαρσελίνο πέτυχε στο 84’ το μοναδικό του γκολ και νικητήριο όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια με δυνατή κεφαλιά.

inner

Ο ίδιος παίκτης έκρινε τέσσερις ημέρες μετά και τον τελικό του Κυπέλλου Εκθέσεων με παρόμοιο τρόπο, σκοράροντας στο 83’ στο 2-1 της Σαραγόσα επί της Βαλένθια. Τρίτοι τερμάτισαν οι Μαγυάροι με το 3-1 επί της Δανίας στην παράταση στον αγώνα που διεξήχθη στη Βσρκελώνη. Μπένε και Περέδα βγήκαν πρώτοι σκόρερ, έχοντας από δύο τέρματα στη διοργάνωση.

inner

Ξεχωριστή ήταν η χρονιά για τον Λουίς Σουάρεθ, καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης που κατέκτησε στην ίδια χρονιά το Euro και το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ανεβαίνοντας στις 27 Μαΐου στην κορυφή της Ευρώπης και με την Ίντερ που έκανε το back to back με το 3-1 επί της Ρεάλ στον τελικό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x